Малко съжалявам, че прочетох тази книга. Сега ми остава по-малко да чета от Явор Цанев. Но пък хубавото е, че той е достатъчно плодовит като писател и редовно ни снабдява с доза хубава проза.

„Целунат от Бога“ е сборник с 22 разказа и една голяма част от тях са отличени творби от различни конкурси, а други съм намирал или съм прочитал в съвместни издания. Това е един своебразен The Best и всеки, който не е чел нещо от Цанев може да се убеди в разноликия му талант именно чрез тази книга. Тук откриваме творби от сборниците с отличени разкази, вдъхновени от Стивън Кинг, Рей Бредбъри, Едгар Алън По, Х. Ф. Лъвкрафт, поредицата „Мечове“, трите сборника на клуб Lazarus, издание на „Истории от някога“ и др.

Всички истории тук са написани майсторски и ето, няколко думи за тях.

„Квартирата“ – Струва ли ви се някак съмнително ако наемател си избере квартира в блок на първия етаж в квартал с по-висока престъпност? Ами ако махне решетките?

„Целунат от Бога“ – Признавам, че нямах идея каква ли аджеба може да е целувката от Господ и след като прочетох този разказ ще се радвам да не получавам такова внимание.

„Endless Misery” – Чудесен разказ в духа на кинговския „Misery”, примесен със солидна доза хеви метъл. Динамична история с изящен завършек.

„Неподвластен на времето“ – Може ли да се съчетават мечове и космос? Разбира се, всичко може.

„Старото гробище“ – То пази смразяващи кръвта и изтръпващи мозъка тайни, които оставят лепкави отпчечатъци по душата на всеки дръзнал да навлезе в него. Всъщност писал съм и преди за този разказ, който с удоволствие прочетох отново.

„Пейнкилърите“ – Те са едни микроскопични същества, които могат да излекуват всичко и всеки. Но някои могат да бъдат особено своенравни...

„Записване на завещанието“ – Психологически хорър в най-чистия си вид. Повече тук.

„Овалният медальон“И преди съм имал възможност да спомена този разказ, ще го спомена пак: Болезнено красив разказ за изстрадал човек на предела на живота си и това, което продължава да го крепи.

„Домашната прислужница“ – Това е един от моите фаворити. Синът на господин кмета е малко разглезено гаменче не спира да тормози дебилната прислужница в тяхната къща. Просто не му увира главата на тоя хъшлак и това е.

„Песента на горещините“ – Фентъзи история за границата между реалния свят и онзи другия, магичния, който е населяван от дракони.

„Най-четения“ – Докъде може да стигне писателската завист? Дотам, че да откриеш нещо шокиращо за своя конкурент.

„Вода при водата“ – Друг мой фаворит в тази книга. Изцяло в духа на Лъвкрафт тази история разкрива нови измерения на безизходицата, отчаянието, тъгата, загубата на разсъдъка и неизбежния свършек на всичко.

„Вампирите от предградието“ – Не, не са това, което си мислите. Аз искрено се забавлявах с тези образи и се чудех как ли ще завърши тяхната сага.

„Хеви метъл“ – Наскърбен от загубата на близък приятел отива в бара и попада на неподходящ посетител. Или по-скоро става обратното. „Защото животът може да е блус, но понякога завършва с разтърсваща доза хеви метъл.“

„Тринадесет черни котки“ – Интересно как ли могат да развият нещата ако на петък 13-и се озовеш с 13 черни котки.

„Сърдити небеса“ – Това е разказът дал името на последния понастоящем сборник на клуб Lazarus, чиито истории са вдъхновени от илюстрации на художника Петър Станимиров. „Вампирски уестърн“ – така най-точно и кратко бе определен на няколко пъти и това описание пасва абсолютно като забит дървен кол в сърцето на немъртвец с удължени зъби. „Светата троица“ е една групичка от трима изпечени в занаята бандюги, които вършеят из Дивия запад, прескачат и танцуват върху закона и живеят живота си така, както им харесва. Но ето, разбира се, попадат на място, където дори богатият им професионален стаж може да не им е от полза защото се сблъскват със съвсем различни противници. То вече е ясно какви, но този разказ определено не е за изпускане.

„Собствено време“ – Пътуването във времето предоставя много възможности и е въпрос на хитрост и предвидливост да се отървеш от враговете си.

„Край дървото на Вси светии“ – магичен разказ, който предлага едно чудновато продължение на култовия роман на Рей Бредбъри „Дървото на Вси светии“.

„Синът на ковача“ – Какъв ли би могъл да израстне един син на ковач и предполагаема вещица, особено ако цял живот е наказван от баща си?

„Home, sweet home” – разказ от едноименния сборник на Цанев. Група колонизатори кацат на неизследвана планета и попадат на странни къщички. А престоят в тях е самият Рай.

„Кладенецът“ – Водата в него е лековита, а надеждата, че това наистина е така по-силна от всичко.

„Затворът“ – това е затвор от ново поколение. Той е модерен и си има всичко. Буквално на една ръка разстояние.