„Осмото кралство“ е едно много приятно и нестандартно попълнение в родната ни литература, поради факта, че авторката Стефания Митева е била едва на седем когато е писала тази книжка. Възраст, на която повечето деца се учат да четат, малката Стефи се захваща да измисли и сътвори с голямо желание и удоволствие този приказен свят.

Стефи сякаш прави нас възрастните отново деца и ни пренася в чудноватата реалност на въображението ѝ където се впускаме във вълнуваща мисия, изпълнена с множество приключения, опасности и обрати. Катерим се по дървета, откриваме артефакти, отключваме тайни врати, минаваме през тунели, вмъкваме се в дупки, прекосяваме пропасти, вървейки по въже, сражаваме се с великани и още куп премеждия, за да достигнем до финала, където всичко си идва на мястото.

Чест прави на родителите, не само защото подкрепят желанието на дъщеря си да създаде нещо свое, но и че участват активно в неговото физическо материализиране. А в случая това далеч не е просто някакво съдържание, напечатано върху куп листове. Положени са немалко усилия, като се започне от ангажирането на професионален редактор и коректор, който да изглади текста и същевременно да запази неговата автентична детска очарователност. Привлечени са художници буквално от цял свят – Македония, Австралия, Индия, Украйна, които са се запознали с историята на Стефи и са пресъздали в цветове и форми нейните чудни светове. Прохождането и успешното реализиране в съвременната ни литературна реалност изисква време и постоянство, за да се създадат необходимите връзки и контакти с правилните и полезните хора и дейци, които могат да допринесат по един или друг начин в промотирането и издаването на книгата.

Не са много децата като Стефи, които на седемгодишна възраст са се захванали да създават изкуство и в процеса сами да осъзнаят каква последователност и дисциплина се изисква, за да пресътворят вдъхновението на хартия. Да осъзнаят и онова нещо, което мнозина съвременни автори не признават – редакцията, която е неизменна част от развитието на всеки писател.

Книжката е шарена и всяка страница е богато илюстрована. Текстът е отпечатан така, че да е удобен за четене от деца.

Такива артистични дръзновения трябва да бъдат окуражавани, особено в такава ранна възраст. Вярвам, че е наш дълг и не чак толкова на нас като творци, а като хора да помагаме с каквото можем на прохождащи автори.

 

Сайтът на Стефи
Стефи във фейсбук