Не съм експерт по правописа. Признавам си, че имам някои трески за дялане. И когато ги открия се опитвам да ги изгладя с рендето на познанието. За жалост не мога да кажа същото за една немалка част от българите, които не са си направили труда да научат някои ЕЛЕМЕНТАРНИ правила в българския език. Тук обръщам внимание на една набиваща се като пухче от топола в окото ми тенденция, която забелязвам вече няколко години да се шири из интернет пространството, а и не само. Става въпрос за думи, които завършват на "ия", например "рекламация". Правилният начин на изписване на "рекламация" в множествено число е "рекламации". Но, уви, има толкова много хора, които без да му мислят, смело ще я изпишат "рекламаций". Защо, о, защо? Кому е нужно това?!

От известно време правя скрийншотове от къде ли не в интернет, когато попадна на нещо такова. Нека загреем с няколко примера.


Мисля, че схванахте идеята. Масово е бе, масово! И нека продължим към любимия ми пример, от който съм събрал най-много материал: Промоций!
Сигурно в някоя алтернативна реалност Промоций е съществувал като древноримски император, а Офертий е бил негов пръв съветник, не знам. Но знам, че Промоций е обсебил главите на много наши сънародници и те яко възхваляват името Му. Да продължим виртуалната обиколка на тази скверна идеология.

Както виждате култът към личността на Промоций е с библейски мащаби. Но има надежда. Тя дебне отвсякъде. Тя се крепи на два основни стълба, които винаги са ни помагали. Наричат се Мислене и Желание. А комбинацията от двете ще доведе до окончателното детрониране на този узурпирал умовете на непросветените - владетелят Промоций. Нека го свалим от власт!

#ДолуПромоций

06.05.2015

 

Източник на скрийншотовете: Интернет